UME-RHO

Kort om resmålet

Det är ingen tillfällighet att Rhodos skyddshelgon var solguden. Klimatet är typiskt medelhavsklimat: friskhet och svalka under varma dagar kommer från de nordliga vindarna. Ett milt klimat, en rik natur och antika monument lockar miljontals turister i dag. Allt detta åtföljs av en europeisk utvecklad infrastruktur, hotelltjänster, underhållning och varma leenden från lokalbefolkningen.  Rhodos är Greklands tredje största ö och den största grekiska ön i Dodekanesiska skärgården. Den är omgiven av Medelhavet och Egeiska havet och har ett bekvämt läge vid korsningen av sjövägarna. Människor kommer hit för att njuta av dess naturskönheter och uppleva dess månghundraåriga historia. Pittoreska vikar är riktiga paradis runt om på ön och Rhodos är otroligt rik på fantastiska naturligt skapade landskap. Ovärderliga arkeologiska fynd, ett stort kulturarv och otroliga antika artefakter finns utspridda över hela ön. Den moderna kulturen kombineras förvånansvärt harmoniskt med gamla traditioner och seder. Likaså moderna och populära semesterorter där nattlivet rikt och långa nätter pryder de breda gatorna varje dag.   


Stränder

Från väster sköljs ön av Egeiska havets vatten, från öster - Medelhavet. En kustlinje sträcker sig över 220 kilometer. Trots öns relativt lilla storlek finns det en mängd olika stränder på Rhodos och generellt sett är det värt att notera att EU:s blå flagga vajar på de flesta av Rhodos stränder, vilket symboliserar renlighet och säkerhet. Det är svårt att välja den mest pittoreska stranden på Rhodos, eftersom de alla förtjänar mycket beröm. Du kan till exempel börja från Anthony Quinn Bay med sand- och stenstranden, som är mycket liten men underbar. Vattnet har en otrolig smaragdfärg, från vilken du inte kommer att vilja gå i land. Vattnet i Anthony Quinn-bukten är mycket varmt, det finns inga strömmar, bukten är gömd från vinden. Vattnet i havet lyckas värma upp bra i solen. Det finns stenar på stranden som upptas av solstolar, vilket är ganska ovanligt. Båtar flyter ständigt i bukten - i allmänhet är situationen gynnsam för munterhet i alla dess manifestationer.  Den längsta stranden på ön Rhodos - Afandou - ligger på nordostkusten nära byn med samma namn. Denna strand är känd för sitt ändlösa charmiga landskap. Slätternas relief framhäver det perfekt, och först i fjärran syns bergens konturer.  När det gäller utmärkta sandstränder på Rhodos ska du bege dig till Kallithea, som ligger 8 kilometer från öns huvudstad. Faliraki-stranden sträcker sig ännu längre - med mjuk gyllene sand, klart hav och allt du behöver för semesterfirare, inklusive semesterfirare med barn


Nattliv

Ön har ett brett utbud av nattaktiviteter, diskotek, pubar och klubbar, som främst är koncentrerade till Rhodos stad och turiststäderna Faliraki, Lindos och Ialysos. De håller öppet hela natten till morgonen för att erbjuda turisterna ett utbud av oförglömliga nätter. Nattlivet på Rhodos är aktivt och omfattande. Över 100 klubbar arbetar för närvarande på Rhodos för att glädja turisterna hela natten med modern och trevlig musik samt Greklands godaste cocktails och det är säkert att denna ö är en av de mest bullriga, roliga och underhållande. 

 


VÅRA OMRÅDEN PÅ RESMÅLET
Rhodos stad

Längst ut på Rhodos norra udde ligger Rhodos stad – öns huvudstad. Hit ska du resa om du vill varva sol och bad med historia och nöjesliv. Här kan du se fram emot moderna barer, trendig shopping, genuina grekiska tavernor och caféer och ett trendigt nöjesliv. När du bor i Rhodos stad har du alltid nära till stranden. I väst ligger den 800 meter långa Windy Beach. Under högsäsong fläktar det skönt samtidigt som det kan komma höga vågor – perfekt om du vill testa windsurfing eller kitesurfing. På östra sidan om Rhodos brer den ca 400 meter långa Elli Beach ut sig. Här är det liv och rörelse hela dagen och på flera ställen kan du hyra solstolar, parasoller och till och med egna soldäck. Gillar du att vara aktiv är detta den perfekta stranden – här finns till och med ett hopptorn där du kan göra adrenalinhöjande dyk ner i det härliga vattnet.


Lindos

Det är inte svårt att förstå varför Lindos brukar kallas för ”den vita byn” – de vitkalkade små husen ligger längs smala gränder som letar sig uppför slänten. Här är det trevligt att strosa runt och kanske slå sig ner på ett café med en svalkande glass och njuta av den fantastiska havsutsikten.


Lardos, Kiotari och Pefkos

Semesterorterna Lardos, Kiotari och Pefkos ligger på östkusten ca fem mil söder om Rhodos stad, och här väntar en avslappnad och lugn semester. Längs hela den östra sidan av Rhodos finns flera fina badvikar med grov sand eller klappersten. Till en av Greklands och Rhodos mest kända byar, Lindos, är det några kilometer. Lindos är en äkta grekisk idyll med vita små hus som letar sig upp för slänten och med en akropolisklippa som är ca 2 500 år gammal – ett måste att besöka.


Ialyssos & Ixia

Kusten Ialyssos och Ixia är uppkallad efter den forna huvudstaden i regionen, Ialyssa, som grundades 400 f Kr. Till Ialyssas gamla ruiner kan du göra en spännande dagsutflykt. Det fläktar alltid lite extra på västkusten, vilket gör förhållandena perfekta för windsurfare. Ibland kan vågorna bli höga, och då kan det vara bättre för barn att bada i poolen.


Kalithea & Faliraki
Res till stillsamma Kalithea och Koskinou och förlora dig bland pittoreska kvarter och fina stränder som är som gjorda för fartfyllda vattenäventyr. Vill du bo intill den sköna Falirakistranden på ett hotell med hög komfort för både par och familjer är hotell Esperides beach ett bra val.

Seven springs
I Kolymbia kan du se fram emot moderna hotell och en eukalyptuskantad huvudgata. Afandou är en av öns äldsta byar och lockar med en av Rhodos längsta stränder – Afandoustranden. Vattnet i bukten är kristallklart och håller en skön badtemperatur. Närheten till Rhodos stad gör Afandou och Kolymbia till de perfekta resmålen – här kan du kombinera sol och bad med livligt stadsliv om kvällarna.
 
 

SEVÄRDHETER PÅ RHODOS


 
Rhodos gamla stan

I Rhodos stad finns en av Europas mest välbevarade medeltida stadsdelar, med smala gränder och torg som omges av en ringmur. Strosa runt på de mysiga gatorna, stanna vid Stormästarens palats från 1400-talet och fantisera om hur det kan ha sett ut här när riddarna tågade fram för att skydda sin stad. Eller slå dig ner på ett café med en frappe och insup den medeltida atmosfären. Missa inte att besöka någon av alla basarer och marknader som hålls i gamla stan i Rhodos. Ofta går det att fynda keramik, läder och smycken till mycket bra priser här. När det vankas middag är utbudet stort på restauranger och uteserveringar.

 

Ladiko och Anthoni Quinn

I Ladikobukten finns två väldigt fina stränder: Ladiko och Anthony Quinn. Vid Ladiko är vattnet stilla som om det låg olja på, och namnet betyder just olja. På andra sidan bukten ligger den populära stranden Anthony Quinn som fått sitt namn från skådespelaren i den klassiska filmen ”Kanonerna på Navarone”, som spelades in här. Oavsett vilken av stränderna du väljer är bukten en mycket trevlig plats att besöka, och ofta ser man mycket fisk här.


Tsambika

Ett 376 meter högt berg med ett bysantinskt kloster på toppen. En gammal sägen säger att gifta kvinnor som inte blivit havande i "rimlig tid" efter bröllopet skulle krypa på knä till klostret natten mellan den 8:e och 9:e september. Efter natten i klostret skulle kvinnan föda sitt barn nio månader senare och döpa det till Tsambikos eller Tsambika. Stranden Tsambika är också värd ett besök. Många säger att den är en av Rhodos finaste sandstränder.


Lindos

Upplev Rhodos mest välbevarade Akropolis med byggnader från medeltiden och antiken i skymningsljus. Högst upp i byn ligger Akropolis, 116 meter över havet, och utmed sluttningarna ligger de vitakalkade husen. Borgen som omgärdar Akropolis byggdes av Johanniterriddarna för att skydda den historiskt viktiga handelsstaden Lindos. Promenera i de trånga kullerstensgränderna, shoppa lite eller ta en bit att äta på någon av takterrasserna.


Fjärilsdalen

Ett av Rhodos mest välkända utflyktsmål är den natursköna Fjärilsdalen, som ligger ca 20 minuter i bil från Afandou. Platsen kallas också för Petaloudes, efter det grekiska ordet för fjäril. Mellan juni och september fylls dalen av tusentals tigerfjärilar som lockas av de lummiga trädens söta kåda. Här kan du strosa runt bland porlande små vattenfall, träbroar och smala stigar och bara njuta av stillheten. För det gör fjärilarna också, som gärna slumrar i skuggan, långt bort från semesterorternas sus och dus. I viloläge är fjärilarna svartvita, men när de lyfter från trädstammen för att söka nya betesmarker fylls luften av rödskimrande, fladdrande vingar.


Seven Springs

Vill du ha en naturupplevelse utöver det vanliga måste du bara bege dig till Seven Springs, ca två mil sydost om Rhodos stad. Ett nästan okänt litet paradis som väldigt få turister brukar hitta till. Påfåglar, små vattenfall, kristallklara källor, broar, tunnlar, dammar och ovanliga fiskar är bara en del av det som väntar dig här. Se bara till att ta med en extra tröja, eftersom det oftast är lite kallare här än på resten av ön. Det du absolut inte får missa är möjligheten att promenera genom en 180 meter lång tunnel som leder till en makalöst vacker blågrön sjö, med ett minst lika vackert litet vattenfall.


Filermos

Ungefär 15 km utanför Rhodos stad ligger Mount Filermos. Hit kan man åka för att njuta av naturen, lugnet och för att få känna historiens vingslag. Här finns gott om kvarlämningar från svunna tider. När du går längs den gamla vägen upp mot Filermos eget Akropolis kan du till exempel se resterna av tempel som byggdes till Zeus och Athenas ära. Väl uppe på toppen finns en mycket vacker kyrka helgad åt Jungfru Maria, byggd av tempelriddarna på 1400-talet. Här finns också ett stort kors som till och med går att klättra på, med inskriptioner som skildrar Kristi lidande och död. Från toppen får du förstås också en utsikt som slår det mesta..

 
 

PRAKTISK INFORMATION


 
Avreseort:

Direktflyg från Umeå (UME)


Flygtid:

Cirka 4 timmar 30 minuter från Umeå,


Flygplats:

Rhodos Diagoras (RHO) 


Språk:

Grekiska 


Tidsskillnad:

+1 tim


Befolkning:

Cirka 50.000 invånare


Valuta:

Euro (EUR) 1 EUR = 12 SEK (se vaxla.nu för aktuella valutakurser)


Dricks:

Vanligtvis 5-10 %. 


Elektricitet:

230 V 50 Hz, strömkontakter och uttag av typ C och F - ingen adapter behövs.


Turistskatt:

0.5-4 euro per person och natt{"settings":{"id":102,"page":"widget","type":"widget","endpoint_url":"https:\/\/aventura-se-online.goodwin-soft.com\/api\/public\/package","culture":"en","currency_id":9,"country_id":"11","city_id":0,"destination_id":138,"hotel_slug":"","osm_url":"https:\/\/{s}.tile.openstreetmap.org\/{z}\/{x}\/{y}.png","ta_rating_url":"https:\/\/detur.se\/en\/rating\/ta\/get.json","lazy_cart":1,"prices_decimals_count":0,"polling_gap":3,"result_rebuild_timeout":30,"polling_timeout":60,"search_session_expire":30,"use_hidden_recaptcha":false,"use_global_user_input":true,"destination_title":"Destination","group_destinations_by_country":true,"departure_date_type":"exact","highlight_charter_dates":true,"enable_only_charter_dates":true,"charter_dates_legend":"Charters","nights_type":"exact","multiple_rooms":true,"rooms_max":3,"kids_default_age":5,"view_flight_class_selector":false,"connections_count_selector_type":"checkbox","show_regions_filter":true,"show_transport_filters":false,"transport_filters_default_expanded":false,"show_important_info":true,"important_info_default_collapsed":true,"show_destination_in_results":true,"use_paging":false,"per_page":50,"show_sub_results":true,"show_trip_advisor_rating":true,"trip_advisor_rating_under_book_button":true,"show_price_per_pax":true,"book_button_text":"BOOK","open_in_new_tab":true},"form_defaults":{"city_from_id":2870,"destination_id":138,"date":"2024-07-23","date_min":"2024-07-22","date_from_min":"2024-07-22","date_from":"2024-07-23","date_to":"2024-07-26","nights":7,"nights_from":7,"nights_to":7,"room":[{"adults":2,"kids":0,"kids_ages":[]}],"hotel_category_name":"- any -","hotel_categories":[],"flight_class_name":"- any -","flight_class_type":"A","connections_count_name":"Only direct flights","connections_count":[0],"only_direct_flights":true,"page":1},"form_data":{"cities_from_suggestions":[],"cities_from":[{"name":"Sweden","cities":[{"id":2870,"name":"Umea (UME)"}]}],"destinations":{"Greece":[{"id":138,"city_from_id":2870,"is_only_auth":false,"tour_id":0,"type":"dynamic","name":"Rhodes (RHO)","main_country_name":"Greece","nights":0,"main_country_id":11}]},"start_dates":[],"charter_dates":{"2870":{"138":{"2024-10-27":[7]}}},"closed_dates":[],"program_dates":{"2870":{"138":{"73":{"2024-10-27":175}}}},"destination_dates":{"2870":{"138":{"":{"2024-10-27":175}}}},"hotel_categories":{"id_31":"","id_6":"\u2b50\u2b50\u2b50\u2b50\u2b50","id_5":"\u2b50\u2b50\u2b50\u2b50","id_4":"\u2b50\u2b50\u2b50","id_3":"\u2b50\u2b50","id_25":"Endast Flygbiljett"},"meals":{"Room Only (Inga m\u00e5ltider)":"","Breakfast (Frukost)":"","All Inclusive":"","Ultra All Inclusive":"","Half Board (Halvpension)":"","Full Board (Helpension)":"","Inga m\u00e5ltider":""}},"user_token":"ut:0","templates_checksum":{"async_package_results_skeleton.twig":"a7b7ab87962ce26a33e5b68145ec1b3c","async_package_hotel_page_results_skeleton.twig":"ddd5fbc87dccbd31280b71cee8b4d81d","async_package_results.twig":"e6856326ed005a1de2c45ca67a73b315","async_package.twig":"aa4ca5e1334235ad1349b81f2dc33d74","async_package_hotel_page.twig":"4d43d79821082fa5f209c39c8a5adfdc","stars.twig":"36bb2829f7df2530a029d1b207f2e1bc","baggage.twig":"741d616ce3cb1e145dee6969ca60d79f","accommodation.twig":"2ea593fbca2189c5f1e0d1c9b5d6e702","ticket_stopover.twig":"ac6936185bd45d23fca282f69181c626","map_info.twig":"81ce8c3d7f2308095f42f64a3c06ca93","filter_hotel_slugs.twig":"0a0a2fd5987055487d1276572cfc6afc","filter_meals.twig":"247ff24c3b123406de3fbe3dfa6eb622","filter_hotel_categories.twig":"ccbce45c468e901b37e0fe40a88f3dc9","filter_regions.twig":"d14c2a05064e640efbb71991f19d4961","filter_connections_count.twig":"6a4a030c3fdd754a904953dba462dab8","filter_connection_time.twig":"737480023b68e66ab19a07f3a9829ccf","filter_transport_other.twig":"5f1b6caa585ca83e85866e3c01e7a760","filter_airlines.twig":"cc46e22310f05bcbd375fedcffb300bc","filter_airports.twig":"c7ca8eb82726371906761ca77e74cc5e","filter_periods.twig":"c714cf741cb694ab4f779e945c5137f8","pagination.twig":"a06abd50be95d0c6514c24048fe01c8a"}}
 

 
 
Klarna Visa MasterCard Trustly
Följ oss på sociala medier 
 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and Terms of Service apply.
 
© Detur 2024